Okrsková soutěž Žďár 2016

08.06.2016 11:07

28.5.2016 proběhla Okrsková soutěž kterou pořádal SDH Žďár. Naše jednotka soutěžila v zastoupení: ženy - 3. místo, muži - 5. místo a mladší žáci z klubu Žďáráček - 3. místo. Nutno říci, že pro děti to byla první zkušenost v požárním útoku. Pod taktovkou pana Telenského družstvo zdárně dokončilo útok.

Mladoboleslavský deník o akci napsal.

Titul mistr republiky přinesl hasičům Avii

Žďár - Sboru dobrovolných hasičů ze Žďáru už je 130 let. Připravili srandamač v požárním útoku a štafetě. Do soutěže se zapojilo šestnáct družstev.

 

Dobrovolní hasiči ze Žďáru si připomněli 130 let od vzniku

Už od rána je ve Žďáru u Mnichova Hradiště pořádně živo. Na hřiště za obchodem míří desítky lidí, sjíždí se i hasičská technika, hudba vyhrává naplno a první návštěvníci zaujímají čestná místa u dvoubarevné pásky, která odděluje soutěžní dráhu od fanouškovské sekce.
„Dnes si připomínáme sto třicet let od založení Sboru dobrovolných hasičů Žďár, a tak jsme nejen pro hasiče, ale i místní připravili srandamač, při kterém se ukáže, jak jsme vlastně fyzicky na tom," řekl starosta SDH Žďár Petr Šlambor.

Přestože ve chvíli, kdy Boleslavskému deníku sděloval informace o okrskové hasičské soutěži, měl na sobě ještě slušivou modrou uniformu, zanedlouho ji vyměnil za pohodlnější sportovní úbor. Reprezentoval totiž svou jednotku v družstvu veteránů.

Počasí akci přálo, a tak se na start postavilo celkem šestnáct družstev – muži, ženy i děti nejen ze Žďáru, ale místních částí Břehy, Žehrov a Doubrava. Všichni bojovali o to, aby v požárním útoku a štafetě podali ty nejlepší výkony. „Štafetu jsme připravili speciálně k našemu výročí. Nejde vyloženě o soutěž, ale o to pobavit lidi, kteří se přišli podívat," konstatoval dále Petr Šlambor. A tak se místním naskytl pohled na to, jak si hasiči poradili s koulením gum, postavením lávky, nalitím vody a v závěru vypitím piva. „Alkohol samozřejmě podáváme jen dospělým, děti si před cílem pochutnají na malinovce," upřesnil starosta dobrovolných hasičů.

Je pyšný na to, že se po několika letech opět obnovilo hasičské družstvo dětí. Velkou zásluhu na tom mají jejich rodiče, kteří obec reprezentují, ale zároveň do sboru přivedli mladou a nadějnou novou krev.

„Jinak, naše družstva se pravidelně účastní hasičských soutěží, například v roce 1968 vyhrál dorost tehdejších požárníků ze Žďáru československý přebor a o čtyři roky později dokonce přebor České republiky. I v současné době našim hasičům v soutěžích patří přední příčky," dodal Petr Šlambor s tím, že před několika lety se místní hasiči stali mistry republiky a ze soutěže si odvezli Avii. O tu se starají doteď.

Máme radost, hasičina opět láká stále více dětských nadějí

Rozhovor s Janem Süsserem, starostou obce a starostou sedmého okrsku

Žďár – Sbor dobrovolných hasičů ve Ždáře má v současné době sedmasedmdesát členů, zhruba polovina je aktivní a čile reprezentuje obec na řadě hasičských soutěží. Podle Jana Süssera si rozhodně špatně nevedou. Dodal také, že obec hasiče podporuje, a to nejen finančními prostředky.

Starosta SDH zmínil, že se v poslední době zvýšil počet dětí. Jaké aktivity s nimi máte kromě soutěží?
Tak je to samozřejmě kultura. Organizujeme různé akce jako například vánoční zpívání v místní kapli či dýňování. Jezdíme ale i na výlety a někdy se připojí i jejich rodiče, což nám dělá radost. Minulý rok jsme navštívili pražské letiště, libereckou svíčkárnu a nevynechali jsme ani historické muzeum.

Pokud vím, tak Žďár se skládá z několika osad a téměř každá má své hasiče.
Přesně tak. Žďár sdružuje celkem šest osad, z toho máme v sedmém okrsku čtyři sbory dobrovolných hasičů – Břehy, Žďár, Doubrava a Žehrov.

Jakých soutěží se účastníte, případně sami pořádáte?
Každý rok pořádáme okrskovou soutěž a dětská družstva z Břehů jezdí ještě na republikové hry Plamen. My ještě organizujeme dětský Superpohár, do kterého se zapojují i okolní sbory. Soutěž je celoroční a spočívá ve štafetách a v požárním útoku. Začíná na jaře a vyhodnocení je pak na podzim. V průměru se přihlásí dvacet až pětadvacet dětských družstev, což není úplně zanedbatelné číslo.

Mohl byste zmínit ještě nejlepší úspěchy?
Co se týče Superpoháru, tak výborné výsledky podává SDH Žehrov, protože mají generačně nejvyspělejší družstvo, z dospělých pak Břehy.

Autor: Lucie Růžková

 

Zpět

Vyhledávání

© 2014 Všechna práva vyhrazena.